PRO YLEISLÄÄKETIEDE 2020: Yhdessä olemme enemmän

 

Mitä tapahtuu, kun 200 yleislääketieteen lähiohjaajaa ja erikoislääkärikouluttajaa ympäri Suomen kokoontuu yhteen? No ainakin voimaantumista, verkostoitumista, uuden oppimista ja yhteen hiileen puhaltamista!

Työpajatyöskentelyä

Yleislääketieteen lähiohjaajien ja erikoislääkärikouluttajien neljäs valtakunnallinen tapaaminen, PRO YLEISLÄÄKETIEDE 2020, järjestettiin Majvikissa Kirkkonummella 30.-31.1.2020. Järjestelyvastuu oli HUSin perusterveydenhuollon yksiköllä ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osastolla. Tapaamisen teemana oli Ohjauksella osaamista.

Tilaisuuden avannut Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka nosti luennollaan esiin oppimisen uusia tuulia. Hän päätti puheenvuoronsa ”Kirstin viiteen K-kirjaimeen”: kunnioita, kuuntele, kiinnostu, kannusta ja kiitä. Erinomainen ohjenuora ja muistutus kaikille ohjauksen parissa työskenteleville. Tilaisuuden toinen pääpuhuja, HUSin perusterveydenhuollon yksikön pedagogi, FT Anni Peura, puolestaan muistutti meitä siitä, miksi reflektiivisyys on tärkeää sekä ohjaustyössä että elämässä muutoinkin.

Ohjelmassa oli myös yhdeksän eri työpajaa, joita olivat tuottamassa kaikki yliopistoalueet. Jokainen osallistuja pääsi kahteen työpajaan. Työpajoissa käsiteltiin koulutuksen vuosikelloa, odottamattomista ohjaustilanteista selviytymistä, arviointia, osaamisperustaisuutta, itsensä johtamista ja paljon muuta. Tilaisuuden voima ei kuitenkaan ollut vain virallisessa ohjelmassa. Erityisen tärkeää oli ohjaajien ja kouluttajien verkostoituminen, kokemusten jakaminen ja toistemme kohtaaminen. Olemme taas hieman tiiviimpi joukko.

Kaikkien viiden yliopiston erityisvastuualueilla on tehty pitkäjänteistä työtä yleislääketieteen ammatillisen jatkokoulutuksen parissa viimeisten kymmenen vuoden aikana. Viime vuosina valtakunnallinen yhteistyö yleislääketieteen koulutuksen kehittämisessä on tiivistynyt ja ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Tämä tilaisuus todisti sen, että tekemäämme työtä kannattaa jatkaa. Meillä on monta sataa ammatillisen jatkokoulutuksen asioihin ja ohjaukseen paneutunutta yleislääketieteen erikoislääkäriä ympäri Suomen. He ovat jatkuvasti innostuneita oppimaan ja kehittämään itseään. Tästä hyötyvät erityisesti yleislääketieteeseen erikoistuvat, mutta myös muut koulutettavat, palvelujärjestelmä sekä tietenkin potilaat.

Osaamisperustaisuus, osaamisen arviointi ja erikoislääkärikoulutuksen uudistus – bring it on! Yleislääketiede on valmiina.

Aiheesta lisää Mediuutisten jutuissa:

Erikoislääkärikoulutuksesta puuttuu osaamisen arvioinnin perinne – Muualla maailmassa se on arkea

Erikoistuvan vastaanoton arviointi on ohjausta, ei arvostelua – Näin se sujuu lääkärin osaamista rakentavalla otteella

Lisäksi juttuja on tulossa ainakin Husariin ja Yleislääkäri-lehteen. Pysy siis kuulolla!