Uuden vuoden alkaessa ja sote-lakeja odotellessa

HUS PeTe –blogit ovat päässeet reilussa puolessa vuodessa hyvään vauhtiin ja jatkamme tänä vuonna HUS Perusterveydenhuollon yksikön näkökulman ja ajatuksien esittämistä näillä sivuilla. Tässä joitakin nostoja yksikkömme tämän vuoden työlistalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen rintamalla Hyvä kierre –hanke potkaistiin käyntiin marraskuun lopun kick off –tilaisuudessa. Seminaarissa Jon Sigfussonin kertoi, miten islantilaisten nuorten päihteiden käyttö on saatu vähenemään. Islantilaisten onnistuminen herätti tarpeen saada lisätietoa ja nopeaan koulutusmatkan järjestämiseen Planet Youth- workshopiin 5.-8.3.2019 Reykjavikissa. Matkalle on lähdössä HUS Perusterveydenhuollon yksikön lisäksi osallistujia HUS-alueen kunnista ja HYKSin Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksiköstä. Matkan annista kerromme aikanaan myös näillä blogisivuilla. Yksikkömme terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työ tänä vuonna tapahtuu käytännössä Hyvä kierre –kokonaisuudessa tupakoimattomuuden edistämisen, osallisuuden vahvistamisen, terveyserojen kaventamisen ja kaatumistapaturmien ehkäisyn teemojen alla.

HUS Perusterveydenhuollon yksikön koulutustiimin (ns. Yle-tiimi) työskentelyssä painottuvat laadukkaan perustekemisen lisäksi proaktiivisuus erikoislääkärikoulutuksen, erityisesti yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen, ja erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyn uudistamisessa. Uskallan väittää, että yksikkömme asiantuntijoiden osaaminen tällä saralla on valtakunnan parasta tasoa. Erikoislääkärikoulutuksessa osaamisen suunnitelmallinen arviointi ja kehittäminen ovat ilahduttavasti tulossa koulutuskuukausien laskemisen tilalle.

Yksikkömme on alkavan vuoden aikana mukana paljossa muussakin, josta tässä muutamia esimerkkejä.

  • Uusi kehittäjävalmennuskierros alkaa ensimmäisellä osiolla helmikuun alussa.
  • Reaaliaikaisen etäkonsultaation kehittäminen (REK) etenee alkaneen vuoden aikana pilottivaiheesta tuotantoon. Tavoitteenahan on tilanne, jossa terveyskeskuslääkäri voi vastaanoton aikana nopeasti ilman ajanvarausta konsultoida HUSin erikoislääkäriä videon välityksellä.
  • HUS kehittää Keravan terveyskeskuksen kanssa uudenlaista esh-pth-yhteistyötä. Tiiviimmällä yhteistyöllä on mahdollista lyhentää potilaan hoidon viiveitä, hillitä kustannuksia ja parantaa hoidon laatua ja turvallisuutta.

Sote-lakipaketin kohtalo selviää viimeistään maaliskuun aikana. HUS Perusterveydenhuollon yksikkö pyrkii toiminnassaan siihen, että kaikki tekeminen on sekä sote-yhteensopivaa että riippumatonta eduskunnan päätöksistä. Olemme osaltamme rakentamassa tulevaisuuden sotea edistämällä perusterveydenhuollon toimijoiden osaamisen kehittämistä, palveluintegraatiota ja asukkaiden osallisuutta sekä terveyserojen kaventamista.