Esittelyssä Helsingin yliopiston yleislääketieteen koulutuslääkärit

Helsingin yliopisto on saanut kaivattua lisäpanostusta yleislääketieteen ammatilliseen jatkokoulutukseen. Uudet koulutuslääkärit vastaavat lähinnä muilla erikoisaloilla jo tutuksi tulleita KOVA-lääkäreitä. Tehtävänämme on osallistua osaamisperustaisuuden jalkauttamiseen osaksi erikoislääkärikoulutusta. Tärkeä osa työtä on kehittää erikoistuvan osaamisen arviointia sekä osallistua arviointiin. Toimimme tiiviisti apulaisprofessori Lena Thornin kanssa ja vastaamme jatkossa yhdessä myös erikoistuvien koulutuksen sisältöön liittyviin kysymyksiin. Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osasto toimii tiiviissä yhteistyössä HUS perusterveydenhuollon yksikön kanssa yleislääketieteen ammatillisen jatkokoulutuksen saralla.

Johanna

Olen Johanna Silventoinen, Lohjan terveyskeskuksessa toimiva yleislääketieteen erikoislääkäri. Helteisen loppukesän aikana olen päässyt aloittamaan uuden työn innostavassa kouluttajatiimissä. Yleislääketieteen erikoislääkäreiden koulutus on juuri nyt ajankohtainen aihe, kun toimiva perusterveydenhuolto tarvitsee työssään viihtyviä, ammattitaitoisia ja potilas-lääkärisuhteen jatkuvuuteen panostavia lääkäreitä.

Olen työskennellyt noin 15 vuoden ajan Lohjan terveyskeskuksessa. Sydäntäni lähellä on neuvolatyö, pitkät hoitosuhteet vastaanottotyössä ja tietysti eri vaiheessa työuraa olevien lääkäreiden kouluttaminen. Toimin myös kliinisenä opettajana/supertutorina Lohjan terveyskeskuksessa eli opetan kandeja kampuksella ja terveyskeskusjaksoilla, vastaan YEK-vaiheen lääkäreiden koulutuksesta ja toimin erikoislääkärikouluttajana. Kiinnostuin lääkäreiden jatkokoulutuksesta jo uran alkuvaiheessa, kun huomasin että usein koulutusvaiheen lääkärit jäivät ilman riittävää ohjausta. Kouluttajan työ on palkitsevaa ja opin kouluttajan työssä itsekin erikoistuvilta jatkuvasti uutta. Yleislääkärin työ on työn laajuutensa vuoksi haastavaa mutta myös erittäin palkitsevaa ja antoisaa.

Työn vastapainona nautin mökillä vietetystä ajasta ja luonnossa liikkumisesta. Sienestys ja kalastus ovat minulle tärkeitä tapoja nollata arjen kiireet. Juoksulenkit ystävien kanssa ja kulttuuritapahtumat ilahduttavat erityisesti viime vuosien eristäytymisen jälkeen.

Ilkka

Olen Ilkka Aahos, yleislääketieteen erikoislääkäri Nurmijärveltä, Keusotesta. Terveyskeskuksessa toimin diabetesvastuulääkärinä ja osallistun sekä kandien, YEK-vaiheen / 9 kk terveyskeskusjaksolaisten että yleislääketieteeseen erikoistuvien lääkäreiden ohjaukseen ja koulutukseen. Reittini on kulkenut Vantaan kautta ensin vuoden 2020 alussa Nurmijärvelle ja tammikuussa 2022 osa-aikaiseksi yleislääketieteen koulutuslääkäriksi.

Tässä uudessa roolissani olen päässyt mukaan valtakunnalliseen yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen osaamisperustaisuuden suunnitteluun sekä yhtenä merkittävänä osana työnkuvaani on ollut oman alan erikoislääkärikoulutuksen haku- ja haastatteluprosessi. On ollut hurjan innostavaa pohtia yleislääketieteen ydinasioita koulutuksen näkökulmasta ja päästä näkemään tulevia yleislääkärikollegoja erikoistumisuran alussa. Valtakunnallinen yhteistyö on tuottamassa ja tuottanutkin jo yhtenäisiä kriteerejä ja toimintamalleja sekä työkaluja, joiden avulla saadaan loivennettua alueellisia eroja erikoislääkärikoulutuksessa ja ennen kaikkea tuettua alueellisia kouluttajia. Uusien käytäntöjen ja ohjeiden jalkauttaminen löytävät myös tilansa kalenteristani.

Töiden ohella saan aikani kulumaan mielekkäästi ulkoillen ja erilaisia pelejä lasten kanssa pelaillen. Varsin usein minut voi myös bongata junnufutiskentän laidalta. Sydän on punakeltainen.

Pidetään yhteyttä

Erikoislääkärikoulutuksen muuttuessa aikasidonnaisesta koulutuksesta osaamisperustaiseksi tulette kuulemaan ja näkemään meitä varmastikin useammissa yhteyksissä. Osaamisen arviointi terveyskeskustyössä -ohje on alkanut hiljalleen saada jalansijaa toimipaikoilla ja tämä implementaatio jatkuu edelleen. Valtakunnallisen verkostoitumisen ja kehittämistyön ohella me koulutuslääkärit osallistumme HUS PTH-yksikön ja yliopiston seminaareihin, verkkokoulutuksiin ja kouluttajakoulutuksiin. Vastaamme jatkossa mielellämme erikoistuvien kysymyksiin erikoistumiseen liittyen. Meidät tavoittaa parhaiten sähköpostiosoitteesta yle-koulutuslaakarit@helsinki.fi. Olemme pääsääntöisesti yliopistolla tavoitettavissa maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin. Ole rohkeasti yhteydessä, jos erikoistumiseen liittyen jokin asia askarruttaa mieltäsi.