Ketjulähettitoiminta -tutustuminen yhteistyöyksikköön

Ketjulähettitoiminta on valtakunnallinen nimike ammattilaisten vierailuista yhteistyöyksiköihin. Ketjulähetti-nimike tulee DNA-ketjusta. DNA kopioituu solussa, kuten tieto ketjulähettijakson/ päivän aikana. Solutasolla lähetti siirtää informaatiota paikasta toiseen, ketjulähetti puolestaan siirtää tietoa yksiköiden välillä.

Ketjulähettitoimintaa voi olla perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, mutta myös oman organisaation sisällä. Ketjulähetti osallistuu yksikön arkeen hänelle nimetyn ohjaajan mukana. Hoitovastuu on aina vastaanottavalla yksiköllä.

HUSissa ketjulähettitoiminta lanseerattiin uudelleen keväällä 2023. Kevään pilottiyksiköinä toimivat kardiologian yksiköt, jotka tarjosivat käyntejä hoitajille sekä sisätaudit/kuntoutusyksiköt fysioterapeuteille. Pilottiyksiköiden kanssa otettiin käyttöön varauskalenteri ja palautelomake, jonka täyttävät sekä ketjulähetti eli tutustuja että vastaanottava yksikkö.

Kardiologian esh-pth yhteistyöhoitaja Hannele Härkönen kertoi, että palautteet jaksoista olivat positiivisia. Palautteiden perusteella yhteistyökumppanin toimintaan tutustumista pidettiin tärkeänä.

”Tutumiskäynnin jälkeen selkeytyi myös, kuinka erillään olemme toisistamme, vaikka meidän tulisi tehdä hyvin tiivistä yhteistyötä potilaiden eduksi.”

”Eri organisaatioiden välistä yhteistyötä voisi hyödyntää vielä enemmän.” 

Kuvan lähde: Pixabay

Ketjulähettitoiminta on maksutonta ja ketjulähetin palkan ja mahdolliset matkakulut maksaa oma työnantaja. Toiveena on, että ketjulähetiksi tuleva miettii ennakkoon käynnilleen tavoitteita ja kysymyksiä yhdessä oman esimiehensä ja työyhteisönsä kanssa, siten ketjulähetti voi saada mahdollisimman paljon ”irti” tutustumispäivästä. Ketjulähetin toivotaan myös jakavan vastaanottavalle yksikölle omaa osaamistaan ja tietotaitoaan, jotta yhteistyö olisi jatkossa entistä sujuvampaa.

​Ketjulähetin palatessa omaan työyksikköönsä hän voi jakaa oppimiaan asioita sekä hyödyntää yhteistyösuhteita.​

 

Haluaisiko sinun yksikkösi olla mukana tarjoamassa tutustumispaikkaa ketjulähetille?

Ole yhteydessä: meri-tuuli.lehmuskallio@hus.fi

 

Ketjulähettitoiminnassa mukana olevien yksiköiden esittelyt sekä linkki kalenteritoimintaan löytyvät alla olevalta sivulta

https://www.hus.fi/ammattilaiselle/ammattilaisten-koulutukset/ketjulahettitoiminta-tutustumispaiva-tai-jakso