Suu ja seuraus – syitä ottaa suu puheeksi

Kun Kaisa-mummu saapuu osastolle lonkkamurtuman vuoksi tai kun Erkki tulee sappileikkaukseen, potilaita kohtaavilla ammattilaisilla on käytössään yksinkertainen, helppo ja yllättävänkin paljon hyvinvointia edistävä kysymys: ”Onko sinulla hammasharja mukanasi?” Yhtä lailla Leilalta on syytä kysyä hampaiden hoitorutiineista verenpaineen vuosikontrollissa tai Kallelta kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. 

 

Mostphotos/ Jan Mika

On aika hyödyntää ymmärryksemme suun terveyden ja yleisterveyden yhteydestä 

Näkyykö sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa, palveluketjuissa tai potilaille ja kansalaisille välittyvässä viestinnässä suun terveyden oleellinen merkitys yleisterveydelle? Hyödynnämmekö nykytietoa suun terveyden ja yleisterveyden yhteydestä ennaltaehkäisevässä työssä ja potilaiden hoidossa? Huonolla suun terveydellä voi olla yhteyttä moniin elämänlaatua heikentäviin kansansairauksiin. Ammattilaisten, kansalaisten ja potilaiden etu on ymmärtää, että esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksissa suun ja hampaiston hyvä omahoito on yhtä tärkeää kuin kolesterolilääkitys. 

Suun terveys on osa yleisterveyttä ja terve suu edistää ihmisen hyvinvointia. Toimiva purentaelimistö, hoidetut ja tulehdusvapaat hampaat ja tukikudokset sekä suun limakalvot muodostavat terveen oireettoman suun. Hampaiden ja suun kunto vaikuttavat syömiseen, puhumiseen ja ulkonäköön. Suu voi olla terve, vaikka osa hampaista puuttuisi tai hampaat olisivat hiukan ahtaasti suussa. Toisaalta terveeltä näyttävä hampaisto ei aina ole sitä. 

 

@HUS/ Mikko Hinkkanen

Miten suun terveyden ja yleisterveyden yhteys ilmenee? 

Syksyllä 2023 HUS Perusterveydenhuollon yksikön terveyden edistämisen aamumeetingissä saimme kuulla ja oppia suun terveyden merkityksestä yleisterveydelle erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietalan ja apulaisosastonhoitaja Anni Kaiharjun opastuksella. Suun pitkäaikainen tulehdus, kuten parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, johtaa elimistön matala-asteiseen tulehdukseen. Tällä on puolestaan vaikutuksia valtimonkovettumataudin kehittymiseen ja siihen liittyviin tapahtumiin kuten sydän- ja aivoinfarkteihin, syöpäsairauksiin ja niiden hoitoon, munuais- ja maksasairauksiin, elinsiirtoihin, diabeteksen hoitotasapainoon ja sen myöhäiskomplikaatioihin sekä keuhkokuumeisiin erityisesti vanhuksilla. Matala-asteinen tulehdus voi myös toimia reuman laukaiseva tekijänä siihen alttiilla yksilöillä. 

 

Suun terveys kiinteäksi osaksi elintapaohjauksen kokonaisuutta 

Suun terveyden edistäminen loistaa poissaolollaan elintapaohjauksen kokonaisuudesta. Suun omahoidon entistä parempi huomioiminen ja aktiivinen sisällyttäminen sairauksien hoito-ohjeisiin ja palveluketjuihin vähentäisi inhimillistä kärsimystä, lisäisi terveyttä ja hyvinvointia ja toisi merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle. 

Elintapaohjauksen ravitsemus- ja liikuntaosioiden rinnalle on viime vuosina noussut tärkeä teema eli uni ja palautuminen. Elintapaohjauksen kolme pilaria; liikkuminen, ravitsemus ja uni ovat siten vahvasti vakiintuneita. Samoin päihteettömän elämän tukeminen sekä savuttomuuden ja nikotiinittomuuden edistäminen ovat hyvin tunnistettuja ja käytössämme on monenlaisia työvälineitä. Myös mielen hyvinvointi ja ehkä hiukan tuoreempana aivoterveyden edistäminen löytyvät elintapaohjauksen kokonaisuuksista. Suun terveyden edistäminen ansaitsisi samanlaisen huomion. 

 

@HUS/ Ari Laine

Suun terveys kuuluu kaikille

Jokaisella sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisella on mahdollisuus tukea kansalaisten suun hyvinvointia. Perusterveydenhuollossa voidaan jakaa tietoa suun terveydestä, tarjota näytteitä hammasharjoista, väliharjoista ym. puhdistusvälineistä, sekä opastaa niiden käytössä. Lisäksi tietoa on hyvä jakaa erilaisista hammastahnoista (esimerkiksi kuivan ja herkän suun hoitoon on omat tuotteet) ja ksylitolipastilleista sekä muistuttaa hyvän suuhygienian tärkeydestä kohderyhmä huomioiden.  Bakteeripeitteiden puhdistaminen eli plakkikontrolli ja hyvä suuhygienia ovat kaikkein tärkeintä suun terveenä pitämisen kannalta.  Myös erikoissairaanhoidossa voidaan edistää potilaiden suun terveyttä huolehtimalla, että jokaisella osastolla olevalla potilaalla on hampaiden puhdistusvälineet käytössään.

Suun yleisimmät sairaudet, parodontiitti ja karies, ovat ennaltaehkäistävissä hyvällä omahoidolla.  Hampaiden puhdistamisen lisäksi on tärkeää korostaa terveellisiä ruokailutottumuksia. Erityisesti napostelu on haitallista hampaille. Vaikka suun terveydenhuollon ammattilaisilla on eniten tietoa suun terveydestä, voi jokainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen omalta osaltaan olla edistämässä potilaiden ja asiakkaiden suun terveyttä.

 

Kehittämispäällikkö Heli Kaira

Ylilääkäri Paula Häkkänen

HUS Perusterveydenhuollon yksikkö, Hyte-työ

 

Kiitämme HUSin erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietalaa ja apulaisosastonhoitaja Anni Kaiharjua rakentavista ja tarkentavista kommenteista kirjoitukseen.